Whitepaper

Verminderde pijn en verbeterde dagelijkse activiteit met siliconen pols-handorthese ondanks artrose

Evidence Based , Onderzoek , Pols-handorthese ,
Livit zorgprofessionals
whitepaper
Verminderde pijn en verbeterde dagelijkse activiteit met…

Doel: delen van onderzoeksresultaten over de effectiviteit naar siliconen pols- handorthesen ervaren door onze klanten

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Pagina’s: 4

Samenvatting: in 2016 is Livit gestart met een onderzoek naar de tevredenheid van siliconen pols-handorthesen. Het doel van dit artikel is om de door de patiënt gerapporteerde uitkomst van de huidige conservatieve therapeutische behandeling met een siliconen polshandorthese voor patiënten met artrose te bespreken. De resultaten laten een verbetering zien in het algehele dagelijkse functioneren van 77% en in pijnvermindering met 61%.

Artrose is één van de meest voorkomende chronische ziektes die leidt tot invaliditeit onder ouderen (60+). In 2019 waren er ongeveer 500.000 mensen met artrose aan hand en pols in Nederland. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren sterk stijgen door de toenemende vergrijzing en overgewicht. Als gevolg van pijn, stijfheid en verminderde kracht kunnen dagelijkse activiteiten sterk beperkt worden. Hierdoor wordt het uitvoeren van zelfzorgactiviteiten lastiger en kan de patiënt afhankelijk worden van zijn omgeving en van gezondheidszorgvoorzieningen.

Dit onderzoek bevestigd dat het dragen van polsorthesen vooral een groot effect heeft bij het uitvoeren van statische of repeterende pols belastende activiteiten. Echter worden ook bij activiteiten waarbij veel polsbewegingen of een fijne motoriek vereist worden positieve effecten waargenomen.

In de literatuur is geen overeenstemming over het effect van polsorthesen op de handkracht. Dit onderzoek laat zien dat de activiteiten waarvoor grijpkracht nodig is om uit te voeren zoals ‘tillen van boodschappentas’, ‘openen van potdeksel’ en ‘huishoudelijke taken’ weldegelijk positief worden gestimuleerd door het dragen van een SPHO. De groep die geen problemen of lichte problemen ervaart is voor deze activiteiten sterk gestegen en alle drie meer dan verdubbeld. Hiermee zou de inzet van een SPHO bij kunnen dragen aan een positieve verbetering van krachtsvermeerdering.

Dit onderzoek laat zien dat ook het lange termijn effect substantieel is met 69% dat aangeeft dat de pijnklachten zijn verminderd waarvan 37% zelfs veel verbeterd en slechts weinig afwijkt van de eerste verstrekking. Hiermee draagt dit onderzoek bij aan het inzicht van het lange termijn effect voor het dragen van een SPHO.

De resultaten van dit grootschalige PROM-onderzoek onder 551 patiënten naar de effectiviteit van SPHO bij patiënten met OA laten zien dat gebruik van een SPHO lijkt te dienen als een geschikte ondersteuning voor gewrichten, waardoor pijnverlichting en bewegingsvrijheid wordt geboden. Het gebruik van een SPHO bijdraagt aan het algemeen dagelijks functioneren, pijn vermindert en de mogelijkheden voor dagelijkse bezigheden vergroot. Minder pijn zorgt ervoor dat patiënten makkelijker bewegen, waardoor ze weer actiever in het leven staan en de levenskwaliteit verbeterd. Juist blijven bewegen draagt bij om gewrichten soepel te houden, spieren te versterken, wat direct bijdraagt aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de patiënt. Het behandelen van patiënten met artrose met een SPHO moet worden beschouwd als een nuttige, niet-chirurgische behandelmethode.