Whitepaper

Minder pijn en meer bewegingsvrijheid voor mensen met artrose door het dragen van een siliconen pols-handorthese

Evidence Based , Onderzoek , Orthopedische Hulpmiddelen , Pols-handorthese ,
Livit zorgprofessionals
whitepaper
Minder pijn en meer bewegingsvrijheid voor mensen…

Doel: 

Het doel van dit onderzoek is om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken door middel van een effectiviteitsstudie naar de huidige conservatieve therapeutische behandeling met een siliconen pols-handorthese (SPHO) voor patiënten met artrose. Wij vinden dat transparantie in de zorg noodzakelijk is om de kwaliteit van de zorg over de gehele linie te verbeteren. Informatie over aandoeningen, behandelingen en de effectiviteit daarvan spelen een steeds belangrijkere rol in de zoektocht van zowel patiënt als zorgprofessional naar het verkrijgen van inzicht in en begrip voor de gezondheidssituatie van de patiënt.

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Pagina’s: 4

Samenvatting: 

Artrose (osteoartritis) is één van meest voorkomende chronische ziektes die leidt tot invaliditeit onder ouderen (60+). Handartrose beïnvloedt het dagelijks functioneren aanzienlijk. Als gevolg van pijn, stijfheid en verminderde kracht kunnen dagelijkse activiteiten sterk beperkt worden. Hierdoor wordt het uitvoeren van zelfzorgactiviteiten lastiger en kan de patiënt afhankelijk worden van zijn omgeving en van gezondheidszorgvoorzieningen.

De resultaten van dit grootschalige PROM-onderzoek onder 551 patiënten naar de effectiviteit van SPHO bij patiënten met artrose, laten zien dat het gebruik van een SPHO lijkt te dienen als een geschikte ondersteuning voor gewrichten, waardoor pijnverlichting en bewegingsvrijheid wordt geboden. Er wordt een verbetering gezien in het algehele dagelijkse functioneren van 77% en in pijnvermindering met 61%. Dit onderzoek bevestigt dat het dragen van siliconen pols-handorthese vooral een groot effect heeft bij het uitvoeren van statische of repeterende polsbelastende activiteiten. Echter worden ook bij activiteiten waarbij veel polsbewegingen of een fijne motoriek vereist zijn, positieve effecten waargenomen.

Het gebruik van een SPHO draagt bij aan het algemeen dagelijks functioneren, vermindert pijn en vergroot mogelijkheden voor dagelijkse bezigheden. Minder pijn zorgt ervoor dat patiënten makkelijker met minder pijn bewegen, waardoor weer actiever in het leven kan worden gestaan en de levenskwaliteit verbeterd. Juist blijven bewegen draagt bij om gewrichten soepel te houden, spieren te versterken en het uithoudingsvermogen op peil te houden, wat direct bijdraagt aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de patiënt. Het behandelen van patiënten met artrose met een SPHO moet worden beschouwd als een nuttige, niet-chirurgische behandelmethode.

Publicatie:

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in ‘The Journal of Hand Therapy DOI‘. Het artikel is hier te lezen.