Vakpresentatie

Lage rugpijn komt frequent voor. Inzet van een romp orthese is effectief en levert een grote bijdrage aan de gewonnen (ADL) functionaliteit.

Evidence Based , klantervaringen , Korset , Onderzoek , Romporthesen ,
Livit zorgprofessionals
academy
Lage rugpijn komt frequent voor. Inzet van…

Doel: delen van onderzoeksresultaten over de effectiviteit naar romp orthesen (korsetten) ervaren door onze klanten

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Slides: 28

Samenvatting: van de westerse bevolking maakt 60 tot 90% ten minste één keer in het leven een episode door met aspecifieke lage rugpijn. Factoren die geassocieerd zijn met het ontstaan van aspecifieke lage rugpijn zijn obesitas, werk gerelateerde psychosociale stressoren (zoals het verrichten van monotoon werk en veel werkstress), het verrichten van zwaar lichamelijk werk, lang autorijden, veel tillen en het veelvuldig draaien en buigen van de romp.

In 2018 is Livit gestart met een onderzoek naar de tevredenheid van romp orthesen. Aan 619 klanten werden na het aflevermoment van hun voorziening vragen gesteld over draagcomfort, gebruiksgemak, cosmetiek en samenwerking met medisch specialistische zorg in het aanmeettraject van de romp orthese. Hierbij werd telkens teruggegrepen naar de doelstellingen van hun voorziening. Ook werden aan hetzelfde aantal klanten vragen gesteld over de effectiviteit gemeten in gewonnen ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) van de romp orthese (PROM’s patiënt gerelateerde uitkomst metingen). De respons was bijna 38%.

De ADL Factor is met 25% gestegen door het dragen van de orthese, van een 5,9 naar een 7,4. De mobiliteit is sterk verbeterd, de groep die alleen in huis kan lopen is met 60% gereduceerd. 53% van de respondenten geeft aan dat pijnklachten zijn verbeterd, zelfs 25% geeft aan dat de pijnklachten veel tot erg veel zijn verbeterd door het gebruik van de romp orthese. 60% van de respondenten geeft aan dat het functioneren is verbeterd sinds het dragen van een romp orthese, zelfs 30% geeft aan dat het functioneren veel tot erg veel.

Met het delen van patiënt- gerelateerde uitkomstmetingen hoopt Livit een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg voor onze klanten.