Vakpresentatie

Inzet van een knie orthese is effectief en levert grote bijdrage aan de gewonnen (ADL) functionaliteit (een effectiviteitsstudie)

Evidence Based , klantervaringen , Knieorthese , Onderzoek ,
Livit zorgprofessionals
academy
Inzet van een knie orthese is effectief…

Doel: delen van onderzoeksresultaten over de effectiviteit naar knie orthesen (brace) ervaren door onze klanten

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Slides: 25

Samenvatting: in 2018 is Livit gestart met een onderzoek naar de tevredenheid van knie orthesen. Aan 500 klanten werden na het aflevermoment van hun voorziening vragen gesteld over draagcomfort, gebruiksgemak, cosmetiek en samenwerking met medisch specialistische zorg in het aanmeettraject van de knie orthese. Hierbij werd telkens teruggegrepen naar de doelstellingen van hun voorziening. Ook werden aan 368 klanten vragen gesteld over de effectiviteit gemeten in gewonnen ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) van de knie orthese (PROM’s patiënt gerelateerde uitkomst metingen). De respons was bijna 38%

Resultaten van effectiviteitsstudie: het functioneren is bij gebruikers met 73% verbeterd, waarvan 39% zelfs “veel” tot “erg veel” is verbeterd. Pijnklachten zijn sterk gereduceerd; 64% geeft aan dat pijnklachten zijn verbeterd sinds het gebruik van de knie orthese.

In dit onderzoek is als uitkomstindicator de ADL factor gedefinieerd, zodat de mobiliteit met en zonder gebruik van een kniebrace kan worden vergeleken. De ADL Factor is met 30% gestegen door het gebruik van de knie orthese, van een 5,2 naar een 6,8

Er bestaat voor artrose geen behandeling die tot volledige genezing leidt. Bestrijding van de symptomen gebeurt door interventies gericht op “zelfmanagement”, Het verstrekken van adviezen over het vermijden van overmatige gewrichtsbelasting, het geven van pijnstillers, het geven van injecties met corticosteroïden in het gewricht en fysio- of oefentherapie. Een knie orthese kan een zeer geschikte voorziening zijn om gewrichten te ondersteunen, wat voor pijnverlichting en meer bewegingsvrijheid kan zorgen. Met het dragen van een knie orthese wordt de bewegingsuitslag beperkt, waardoor het gewricht niet in zijn uiterste stand komt en lager wordt belast.

Met het delen van patiënt- gerelateerde uitkomstmetingen hoopt Livit een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg voor onze klanten.