Whitepaper

KEVO met computergestuurd kniescharnier C-Brace®

Beenorthesen , Digitalisering , Innovatie , Knie-enkel-voetorthese ,
Livit zorgprofessionals
whitepaper
KEVO met computergestuurd kniescharnier C-Brace®

Doel: uitleg van de nieuwste technologie als het gaat om kniescharnieren voor KEVO’s, de C-brace van Ottobock en hoe deze alleen tot zijn recht komt met een sterke en relatief lichte carbon orthese (KEVO).

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Pagina’s: 4

Samenvatting: Otto Bock ontwikkelde de C-Brace. De nieuwste technologie als het gaat om kniescharnieren voor KEVO’s. De elektronische standfase controle die we reeds kenden, wordt nu door middel van sensortechnologie aangestuurd en met hydrauliek ondersteund. Dit betekent in de praktijk dat de standfase nog steeds veiligheid kent, maar de zwaaifase is niet meer volledig vrij. Vrij naar extensie, strekking van het been, maar ondersteund in flexie, buiging van het been. Dit biedt vele voordelen: wanneer de drager bijvoorbeeld wil gaan zitten, wordt deze beweging geremd door het kniescharnier. Hierdoor kunnen bewegingen die normaalgesproken ongecontroleerd zijn, gecontroleerd worden door het kniescharnier. Buigen onder belasting, lopen op oneffen terrein, stap voor stap een trap af lopen, het wordt makkelijker en veiliger voor de drager van een C-Brace.

Innovatie ontmoet techniek: Om de C-Brace unit tot zijn recht te laten komen, moet deze gemonteerd worden op een goed passende, sterke orthese. Carbon Sterk, relatief licht van gewicht, torsiestijf, zijn de kenmerken die passen bij carbon. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in de orthopedie, de opkomst van toepassing van carbon staat daarin zeker in de top 10. Om goed te begrijpen wat carbon is, gaan we in deze whitepaper dieper in op het productieproces van carbon beenorthesen.

De C-Brace is geschikt voor mensen met een slappe verlamming van de benen, als gevolg van bijvoorbeeld post-polio, een traumatische parese of quadricepsverlamming. In principe kan een KEVO met C-Brace scharnier de functie van het been voor een groot deel ondersteunen. Het is echter wel noodzakelijk dat het been zelfstandig naar voren gezwaaid kan worden. De heupflexoren of buikspieren moeten hier voldoende kracht en moment voor kunnen creëren.