Vakpresentatie

Herwonnen (ADL) functionaliteit door siliconen polshand orthesen voor klanten met artrose (een effectiviteitsstudie)

Evidence Based , Kwaliteit , Onderzoek , Pols-handorthese ,
Livit zorgprofessionals
academy
Herwonnen (ADL) functionaliteit door siliconen polshand orthesen…

Doel: delen van de onderzoeksresultaten van het effectiviteitsonderzoek naar inzet van siliconen pols- hand orthesen

Doelgroep: Medisch Specialist, Paramedicus

Slides: 34

Samenvatting: in 2016 is Livit gestart met een onderzoek naar de tevredenheid van siliconen pols-handorthesen. Aan 720 klanten werden na het aflevermoment van hun voorziening vragen gesteld over draagcomfort, gebruiksgemak, cosmetiek en levertijd van de orthese. Hierbij werd telkens teruggegrepen naar de doelstellingen van hun voorziening. Ook werden aan 525 klanten vragen gesteld over de effectiviteit van de siliconen pols-handorthese (PROM’s patiënt gerelateerde uitkomst metingen). De respons was bijna 40%.

Uit onderzoek blijkt dat 66% van de gebruikers aangeeft aan dat het functioneren is verbeterd en bij bijna 60% de pijnklachten zijn verbeterd. Als uitkomstindicator is de ADL factor gedefinieerd, zodat het dagelijks functioneren met en zonder gebruik van een orthese kan worden vergeleken. De klanten met artrose winnen sterk (+20%) aan ADL met een polshand orthese. De ADL Factor is gestegen van een 6,2 naar een 7,2.

Met name bij activiteiten als tillen van boodschappen tassen (+30%), openen potdeksel (+28%), en andere huishoudelijke taken (+25%) wordt minder hinder ervaren. Dit onderzoek bewijst de hoge effectiviteit van het gebruik van siliconen pols hand orthesen voor het herwinnen van ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) voor klanten met artrose aan hand en pols dragen direct bij aan het verhogen van de zelfredzaamheid van onze klanten.

Met het delen van patiënt- gerelateerde uitkomstmetingen hoopt Livit een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg voor onze klanten.