Onderzoek: C-Brace

Gecontroleerde cross-over studie om de effectiviteit en voordelen te evalueren bij patiënten met een verminderde ledemaat in activiteiten van het dagelijks leven.

Livit zorgprofessionals
Onderzoek: C-Brace

Korte omschrijving van het onderzoek

Doel:

Gecontroleerde cross-over studie om de effectiviteit en voordelen te evalueren bij patiënten met een verminderde ledemaat in activiteiten van het dagelijks leven, waarbij de C-Brace microprocessor-gecontroleerde houding en swingorthese worden vergeleken met het standaardzorggebruik van knie enkel voetorthese / houdingscontrole orthesen


Achtergrond

Achtergrond:

Als het looppatroon ondersteuning nodig heeft, wanneer de spierkracht in het gehele been niet meer voldoende is of wanneer de aansturing naar de spieren toe gestoord is, kan het lopen ondersteund worden door middel van een beenorthese. Een orthese welke zowel de knie als de enkel ondersteund, noemen we een KEVO (knie enkel voet orthese). De C-Brace® van Ottobock is een computergestuurde kniescharnier en biedt gebruikers een compleet nieuwe mate van bewegingsvrijheid dankzij de innovatieve sensortechnologie. Het been buigen onder belasting, zoals bij gaan zitten, stap voor stap een trap aflopen of het lopen of rennen op hellingen of oneffen terrein: met de C-Brace® ervaren gebruikers een compleet nieuwe mate van mobiliteit. Dankzij de sensortechnologie is de C-Brace® intuïtiever in gebruik. Dat zorgt voor een dynamischer looppatroon en een verminderd risico op struikelen. Dit maakt een aanzienlijk verschil in de veiligheid van de gebruiker. Doordat de C-Brace® smaller en lichter is, heeft de gebruiker minder energie nodig tijdens het lopen. Ook kan de C-Brace® hierdoor onopvallend onder kleding worden gedragen.


Onderzoeksopzet:

Voor proefpersonen die voldoen aan inclusie-/uitsluitingscriteria zal een eerste nulmeting worden uitgevoerd. Binnen één tot twee dagen wordt een tweede set basisgegevens verzameld voor prestatiemetingen. Proefpersonen worden dan willekeurig toegewezen om te worden uitgerust met C-Brace of om de huidige KAFO / SCO te blijven dragen. Na montage volgt een verblijfsperiode die tot 14 dagen voorafgaand aan het eerste thuisgebruik duurt. De eerste follow-up gegevensverzameling vindt plaats na drie maanden van de initiële periode voor thuisgebruik. Daarna zullen de patiënten overgaan naar respectievelijk KAFO/SCO of C-Brace. De deelnemers die met C-Brace zijn uitgerust, gaan over naar KAFO/SCO en vice versa. Een andere accommodatiefase zal worden aangeboden voor zowel C-Brace- als KAFO / SCO-dragers om ervoor te zorgen dat proefpersonen beide apparaten goed kunnen gebruiken vóór de cross-over thuisgebruiksperiode.


Onderzoekers en onderzoekspartijen

Publicaties