Whitepaper

Bewegingsvrijheid en comfort met de nieuwe brimless koker voor transfemoraal geamputeerden

Beenprothesen , Indicaties , Innovatie , Prothesen ,
Livit zorgprofessionals
whitepaper
Bewegingsvrijheid en comfort met de nieuwe brimless…

Doel: informeren over een nieuwe oplossing voor transfemorale amputaties met de Brimless koker

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Pagina’s: 4

Samenvatting Brimless koker: In de praktijk ervaren wij vaak dat de huidige bovenbeenkokers de mobiliteit van de heup beperken door de afsteuning op de heup en delen van het bekken. Aangezien transfemoraal geamputeerden ook hun eigen knie- en enkelgewricht moeten missen geeft dit een uitdaging in het gaan. Vooral de actieve prothesegebruikers lopen hierdoor tegen de beperkingen van hun prothese aan als het gaat om bewegingsvrijheid en comfort. Dat maakt dat we zijn gaan onderzoeken of de prothesekoker voor transfemoraal geamputeerden verbeterd kan worden op bewegingsvrijheid en comfort, zonder daarbij in te leveren in functionaliteit.

De Brimless koker heeft geen benige afsteuning meer op en rondom de botstructuren van het bekken. Doordat de afsteuning ontbreekt, wordt het lichaam gedragen op de weke delen van de stomp die door de koker stevig bijeen worden gehouden. Het grote voordeel hiervan is dat de koker veel lager is dan de reeds bestaande prothesekokers en er geen vervelende druk kan ontstaan op de botdelentijdens lopen en staan, maar ook niet tijdens het zitten. De prothesekoker kan door middel van een vacuüm en op het volume van de stomp vasthangen. Een goed passende liner is hierin wel essentieel.

Doordat de koker verder geen extra toevoegingen heeft is de uitvoering zeer slank en vaak wat lichter dan de vergelijkbare kokers. Het Brimless-kokersysteem van Livit biedt een optimaal contact met de stomp en een beter gevoel van de prothese waarin een optimale afstemming is tussen het comfortabel kunnen lopen, zitten, fietsen en staan. Uit onze eigen ervaring is gebleken dat deze vorm van prothese koker een hogere comfort score heeft ten opzichte van de bot omvattende kokers en als dusdanig zeer prettig wordt ervaren.

Dank aan onze experts voor het ontwikkelen en afstemmen van dit nieuwe type prothesekoker.

Wouter Akkerman
Managing Director
Wouter de Vos
Regiomanager, Regio Zuid West
Leen Nugteren
Orthopedisch Adviseur
Bram Swinkels
Orthopedisch Adviseur
Bas van de Brand
Regiomanager, Regio Zuid West en Midden Brabant
Arne van Gils
Orthopedisch Adviseur
Cornelis Visser
Orthopedisch adviseur
Joep Storcken
Orthopedisch adviseur