Onderzoek: effectiviteit van Lobby brace over tijd

Hoe kan de corrigerende werking van een rigide brace variëren als een functie van houdingsveranderingen (kortetermijn effecten) en hoe dit in de loop van de tijd kan veranderen.

Livit zorgprofessionals
Onderzoek: effectiviteit van Lobby brace over tijd

Korte omschrijving van het onderzoek

Doel:

Het doel van deze studie is om te beoordelen hoe de corrigerende werking van een rigide brace naar de bostonbrace kan variëren als een functie van houdingsveranderingen (kortetermijneffecten) en hoe dit in de loop van de tijd kan veranderen als gevolg van Cobb-hoekreductie en/of veranderde beugelmechanica (langetermijneffecten).


Achtergrond:

Tussen de 2% en 4% van de opgroeiende kinderen, meestal adolescente meisjes, wordt getroffen door scoliose. Om deze vergroeiing te herstellen moeten zij lange tijd een brace dragen. Dit kan zeer ingrijpend zijn voor kinderen middenin de puberteit. 

Scoliose heeft, grote consequenties voor de kwaliteit van leven, zelfbeeld en cardiopulmonale ontwikkeling van de patiënten. De behandeling is per definitie belastend voor de patiënt in een kwetsbare periode van het leven (de puberteit). Traditioneel bestaat de behandeling uit het dragen van een, vaak oncomfortabele brace die de normale lichamelijke en psychosociale ontwikkeling kunnen verstoren. Deze braces moeten 20 tot 23 uur per dag gedragen worden. Vaak jarenlang, namelijk tot de patiënt is uitgegroeid.

De momenteel veel toegepaste Boston brace wordt ingezet voor de behandeling van scoliose bij een afwijking > 25°. Bij afwijkingen < 25° wordt geen brace maar alleen fysiotherapie behandeling uitgevoerd en indien de afwijking zeer ernstig is (> 45ᵒ lumbaal en > 50ᵒ)thoracaal is er een ingrijpende operatie noodzakelijk. Inmiddels zijn er aanwijzingen dat een goed ontworpen brace, die alleen ’s nachts wordt gedragen, ook effectief kan zijn (Selle, Seifert, Carus, 2010)


Onderzoeksopzet

Vraag 1; Hoe kunnen we een objectieve methode definiëren voor het beoordelen van de brace-functie voor kwalitatieve beoordeling van de brace?

Vraag 2; Hoe verandert de drukverdeling binnenin en de resulterende functie van de beugel in de eerste paar weken van brace behandeling


Resultaten

Het onderzoek is in 2021 gestart en we verwachten binnen twee jaar over de resultaten te kunnen berichten.


Onderzoekers en onderzoekspartijen