livit
Vakpresentatie

Zilverorthesen reduceren pijnklachten (bij 73%) en verhogen (ADL) functioneren bij klanten met artrose in hand en pols

Evidence Based , klantervaringen , Onderzoek , Pols-handorthese ,
Livit zorgprofessionals
academy
Zilverorthesen reduceren pijnklachten (bij 73%) en verhogen…

Doel: delen van onderzoeksresultaten over de effectiviteit naar zilver orthesen ervaren door onze klanten

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Slides: 37

Samenvatting: in 2016 is Livit gestart met een onderzoek naar de tevredenheid van zilverorthesen. Aan 1.373 klanten werden na het aflevermoment van hun voorziening vragen gesteld over draagcomfort, gebruiksgemak, cosmetiek en samenwerking met de medisch specialist en adviseur in het aanmeettraject van de zilverorthese. Hierbij werd telkens teruggegrepen naar de doelstellingen van hun voorziening. Ook werden aan 368 klanten vragen gesteld over de effectiviteit gemeten in gewonnen ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) van de zilverorthese (PROM’s patiënt gerapporteerde uitkomstmetingen). De respons was bijna 38%.

79% van de klanten met artrose aan hand en / of pols geeft aan dat het functioneren is verbeterd met het gebruik van een zilverorthese. Zelfs 50% (de helft) geeft aan dat het functioneren veel tot erg veel is verbeterd. Ook de pijnklachten zijn enorm gedaald; 73% geeft aan dat deze zijn verminderd en zelfs bijna de helft (46%) geeft aan dat de pijnklachten veel tot erg veel zijn verbeterd door het gebruik van zilverorthese.

Momenteel worden verschillende chirurgische en niet- chirurgische behandeltechnieken toegepast bij deze vorm van artrose. Vanwege schaars onderzoek met wisselende uitkomsten werden niet- operatieve ingrepen zoals spalken en handtherapie als weinig effectief gezien. De resultaten van het PROM onderzoek bekrachtigen de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek van het ErasmusMC in de praktijk, niet-operatieve ingrepen zoals braces, spalken en handtherapie blijken zeer effectief en leveren een grote bijdrage aan de gewonnen (ADL) functionaliteit. (Prospective Cohort Study van dr. Tsehaie en aangesloten bij XPert clinics).

Met het delen van patiënt- gerelateerde uitkomstmetingen hoopt Livit een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg voor onze klanten.