Whitepaper

Zilverorthesen reduceren pijnklachten (bij 74%) en verhogen (ADL) functioneren bij klanten met artrose in hand en pols

Evidence Based , Onderzoek , Pols-handorthese ,
Livit zorgprofessionals
›
whitepaper
›
Zilverorthesen reduceren pijnklachten (bij 74%) en verhogen…

Doel: delen van onderzoeksresultaten over de effectiviteit van zilverorthesen ervaren door onze klanten

Doelgroep: Medisch Specialist, Huisarts, Paramedicus, Zorgprofessional

Pagina’s: 4

Samenvatting: Pijn, stijfheid en gewrichtsmisvorming kunnen een ernstige afname van de handfunctie veroorzaken bij mensen met artrose. In deze whitepaper presenteren we de uitkomsten van een effectiviteitsstudie van zilverorthesen voor patiënten met artrose van de hand. Vanaf 2016 doet Livit onderzoek naar de tevredenheid van zilverorthesen. Aan 4.978 klanten met Artrose werden de afgelopen jaren na het aflevermoment van hun voorziening vragen gesteld over draagcomfort, gebruiksgemak, cosmetiek en samenwerking met de medisch specialist en adviseur. Aan 2.231 klanten werden tevens vragen gesteld over de effectiviteit van de orthese, gemeten in gewonnen ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen). De response van deze patiënt gerapporteerde uitkomstinformatie (zogenaamd PROM onderzoek) was 38%. De resultaten laten een verbetering zien in het algehele dagelijkse functioneren van 76% en in pijnvermindering met 74%.

Er werden verschillende vragen gesteld over dagelijkse activiteiten met verschillende soorten handfuncties en met verschillende soorten grip en gebruik van vingers. De resultaten laten een grote verbetering zien in zowel de meer open greep van de hand als activiteiten die fijne motoriek vereisen. Kracht kunnen uitoefenen met de hand, ook bij het dragen van een orthese, is een belangrijke bevinding. Het aantal patiënten dat ‘geen problemen of kleine problemen’ ervaart, is significant toegenomen na het dragen van een zilverorthese voor verschillende activiteiten van het dagelijks leven, zoals bij ‘huishoudelijke taken’ (243%), ‘potten openen’ (150%) en ‘boodschappen tillen’ (143%). Een zilverorthese blijkt een zeer geschikte voorziening te zijn om gewrichten te ondersteunen, wat voor pijnverlichting en meer bewegingsvrijheid kan zorgen. Met het dragen van de zilverorthese wordt de bewegingsuitslag beperkt, waardoor het gewricht niet in zijn uiterste stand komt en de algemene dagelijkse verrichtingen toenemen op alle ADL categorieën.

Momenteel worden verschillende chirurgische en niet- chirurgische behandeltechnieken toegepast bij deze vorm van artrose. Vanwege schaars onderzoek met wisselende uitkomsten werden niet- operatieve ingrepen zoals spalken en handtherapie als weinig effectief gezien. De resultaten van het PROM onderzoek bekrachtigen de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek van het ErasmusMC in de praktijk, niet-operatieve ingrepen zoals braces, spalken en handtherapie blijken zeer effectief en leveren een grote bijdrage aan de gewonnen (ADL) functionaliteit. (Prospective Cohort Study van dr. Tsehaie en aangesloten bij XPert clinics).

Met het delen van patiënt- gerelateerde uitkomstmetingen hoopt Livit een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg voor onze klanten.